Monday, March 7, 2011

Sayangkan Jawatan

Saya percaya kepada satu perkara ini. Salah satu penyakit yang paling menakutkan yang boleh dihidapi oleh seseorang pemimpin adalah,

'Sayangkan Jawatan'.

'Sayangkan Jawatan' pada saya adalah racun kepada mana-mana pentadbiran. Kelancaran dan kejayaan sesebuah pentadbiran akan goyah jika ada mana-mana ahli dalam pentadbiran tersebut yang menghidap penyakit ini.

Tatkala sudah jelas ada yang sudah tidak menyenangi tampuk pemerintahan anda, ditambah yang tidak senang adalah entiti majoriti, buat apa mahu tebalkan lagi muka masih mahu memegang kuasa, pura-pura duduk dengan selesa di atas kerusi yang sama. Walhal sudah jelas kedengaran bisik-bisik mahupun jerit-jerit suara yang mahukan kerusi itu berubah tuan.

Hakikatnya, memang hakiki manusia gilakan kuasa. Mengejar jawatan sudah jadi perlumbaan biasa yang boleh dilihat dimana-mana. Sekali sudah jawatan dalam genggaman, hendak dilepas sampai kesudah diharap jangan. Jawatan bagi manusia adalah puncak pencapaian. Dengan jawatan, maka kuasa sudah dalam genggaman. Bila kuasa sudah di tangan, apa yang diimpi bisa jadi kenyataan. Mimpi tidak perlu lagi jadi mimpi. Mimpi mustahil pun boleh jadi realiti.

Cuma, saya juga masih percaya pada persepsi masih ada lagi insan yang tidak punyai sifat ini. Siapa? Kita tunggu sahajalah. Sudah tiba saatnya nanti, dia keluar munculkan diri.

Tunggu dan lihat. Insya-Allah, masih ada. Amin.

2 comments:

  1. susah utk turun da kerusi empuk ke kerusi kayu, apatah lagi bangku.

    ReplyDelete